Ventilatie / WTW

Energiezuinige ventilatie

Er zijn verschillende manieren om uw woning van duurzame ventilatie te voorzien. We maken onderscheid tussen balansventilatie met WTW-unit (WarmteTerugWin) en mechanische ventilatie.

Balansventilatie met WTW-unit

Een balansventilatiesysteem heeft in de verschillende ruimtes in de woning een afvoerkanaal om vervuilde lucht af te zuigen en een toevoerkanaal om frisse buitenlucht weer naar binnen blazen. Het systeem is in balans. De ‘warme’ lucht van binnen, wordt via de WTW-unit (WarmteTerugWin) naar buiten afgevoerd en kruist in een kruiswisselaar de ‘koude’ lucht van buiten. Hierdoor wordt de buitenlucht die naar binnen komt voorverwarmd. Dit energiezuinige ventilatiesysteem moet wel goed onderhouden worden om het binnenklimaat gezond te houden. Het is verstandig om de filters periodiek te vervangen, afhankelijk van uw huishouden en externe omstandigheden.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie neemt minder ruimte in beslag dan balansventilatie met WTW-unit. Een mechanisch ventilatiesysteem bestaat uit een ventilatiebox en afvoerkanalen. Via deze kanalen wordt de verontreinigde lucht afgevoerd en via roosters, die zich meestal bij de kozijnen bevinden, wordt er verse lucht het huis binnen gebracht. Om dit ventilatiesysteem nog energiezuiniger te maken, gebruiken we sensoren die de luchtvochtigheid en het CO2 gehalte in de woning meten. Zodra deze waardes te hoog worden, wordt de ventilatie in werking gesteld, of wordt de afzuigintensiteit verhoogd.

Vragen of offerte?

Heeft u vragen over ventilatie of wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op.